Slik tar du hensyn til sol, lys og  innsyn

Det finnes uendelig mange muligheter når du skal velge nye gardiner eller en annen form for solskjerming til huset eller hytta. Det kan virke litt uoversiktlig, når du samtidig kanskje må tenke litt nytt, og vurdere moderne løsninger som passer inn i tiden?

Det er ikke enkelt å velge, og derfor deler vårt designteam sine erfaringer med deg, og gir deg nyttige tips til hva du må være spesielt oppmerksom på, helt uavhengig av din innredningsstil. Du kommer garantert til å finne en skreddersydd løsning som du kan sette ditt preg på, gjennom valg av tekstiltype-, og farge, type oppheng, modell og betjeningsalternativ.

Når du skal velge nye gardiner eller annen solskjerming er det spesielt fem elementer du må ta i betraktning og analysere for hvert rom; sol, lys, innsyn, varme og lunhet. Disse er alle med på å forvandle et hus til et hjem.

Tenk igjennom følgende: Hvilket rom og hva slags vindu dreier det seg om? Er det viktigst å hindre mest mulig lysinnslipp, eller er det å beskytte seg mot sol og varme? Er det behov for å skjerme mot innsyn?

I tillegg kommer en rekke mer estetiske aspekter; Liker du en stram og minimalistisk stil med solskjerming, eller tekstiler i fyldig velour, lett eller transparent lin eller klassisk ull?

Gardiner kan underbygge din innredningsstil uansett om de skal være diskret i bakgrunnen eller fremheves som et viktig dekorelement i interiøret.

Lys stue med dobbel gardinskinne og doble gardiner, rundt spisebord i tre, seks stoler, rundt gulvteppe, peis, taklampe og i bakgrunnen vinduer med liftgardiner. Foto.Dobbel gardinskinne med to lag gardiner i lyse tekstiler. Foto.

Først litt om solen!

Har du tenkt på at hvert rom har sine unike lys-egenskaper, der rommets beliggenhet i forhold til himmelretning påvirker behovet for skjerming mot solen? Hvis du ønsker å skape en avslappende og innbydende atmosfære er det viktig å kunne styre lyset på en effektiv måte, samtidig som du opprettholder en behagelig innetemperatur. For mye naturlig dagslys vil bli blendende og intenst, og være ubehagelig, mens et rom som derimot er avhengig av mye kunstig belysning kan føles upersonlig og kaldt.

For hvert rom må du derfor tenke gjennom hvilken himmelretning rommet vender mot, og om det er behov for skjerming om morgenen eller på kvelden. Tenk også over at størrelsen på vinduene påvirker mengden av lys og varme som slipper inn, og at det samtidig vil variere i ulike etasjer. I et oppholdsrom vil du typisk ønske å dempe det sterke ettermiddags-lyset fra sør og vest, og maksimere det svakere lyset fra øst og nord, selv om dette i tillegg vil variere med ulike årstider.

Et viktig skille

Hvor viktig er det for deg at rommet kan mørklegges, og hva betyr egentlig mørklegging for deg? Mange tenker at mørklegging på et soverom krever tekstiler i mørke farger, men det stemmer ikke.

Til gardinhøyder og liftgardiner kan du enten benytte et tekstil som i seg selv har helt mørkleggende, blackout egenskaper, eller du kan velge blant mer enn 350 ulike tekstiler som fores på baksiden med et blackout stoff for å få den samme, mørkleggende effekten.

Et alternativ til skreddersydde tekstiler er å velge måltilpasset solskjerming med en mørkleggende tekstil, liksom en lystett rullegardin eller en duette plissègardin med dobbelt vev og skjulte snorhull. Foretrekker du persienner med lameller i alu eller treverk, så mørklegger de rommet når du vrir lamellene til lukket posisjon. Velg gjerne en utforming med stigebånd, så skjules de små snorhullene også.

Har du behov for et helt mørklagt rom, der et mørkleggende tekstil i seg selv ikke er tilstrekkelig, fordi bittelitt lys likevel slipper inn fra sidene eller i overkant av vinduet? Da er det viktig å velge riktig plassering på vegg eller i nisje, slik at opphenget monteres tettest mulig inntil vinduskarmen for å hindre sidelys.

Velger du en kombinasjon av solskjerming og dekorative sidegardiner som monteres høyt over og godt ut på sidene av vinduet, vil du få et 100% mørklagt rom. En kombinasjon av ønsket solskjerming og liftgardin montert utvendig på eller over karm er et annet alternativ for deg som vil ha et helt mørklagt rom.

Bedre inneklima

Detaljbilde av duette plissegardin. Foto.Baderom med duette plissegardin, lyse fliser og hvitt badekar. Foto.

Hvor viktig er det for deg at gardinen regulerer inne-temperaturen uansett årstid? Kanskje har du behov både for å holde temperaturen nede på varme dager og sikre energi-effektivitet på vinterstid?

Duette plissegardin har en unik konstruksjon der luftlommene i den dobbeltsidige tekstilen utgjør et ekstra, isolerende lag, og dermed sørger for at varmen stenges ute på sommeren og inne på vinteren. Energiforbruket reduseres inntil 30% avhengig av materialvalg, samtidig som du forbedrer inneklimaet hele året.

Du kan skjermes mot innsyn

Store vindusflater med lyse rullegardiner, grønne planter, hvitt spisebord med dekorelementer og store taklamper. Foto.Store vindusflater med lyse rullegardiner, lyse gardiner, grønne planter, hvitt spisebord med dekorelementer og store taklamper. Foto.

Hvor viktig er det for deg at forbipasserende eller naboer ikke kan titte inn til deg? Vil du redusere innsynet og samtidig bevare noe utsyn, og samtidig hindre at møbler falmer?

Velegnede, smart og delikate løsninger er screen rullegardiner eller de populære plisségardinene, som begge hjelper deg å slippe inn ønsket mengde med lys, samtidig som de skjermer for innsyn. Med sitt klassiske design er også persienner i tre og alu utførelse tidløse og fleksibelt alternativ, som skjermer mot sol og innsyn ved å åpne og lukke lamellene.

Baderom med stort skråvindu med Squid vindutekstil som solskjerming og hvitt badekar. Foto.Kjøkken med store vindusflater med Squid vindutekstil, kjøkkenøy med barkrakker i tre. Foto.

Squid® selvklebende, transparent tekstil til vinduet ligner også mye på screen rullegardin, som hjelper deg også å beskytte privatlivet samtidig som kan nyte utsikten. Squid® er en perfekt løsning for vinduer som utsettes for sterkt sollys, fordi den holder en stor del av solvarmen ute, og gjør rommet mer komfortabelt, ved å reflektere en god del av solens varme allerede før den kommer inn i rommet. Den selvklebende tekstilen er enkel å montere helt selv på alle vindusformer- og størrelser av glass. Med sine vakre naturfarger kan den gjerne kombineres med andre gardinoppheng også.

Solskjerming eller gardiner?

Dine valg vil også påvirkes av hvilke stil og atmosfære du ønsker i rommet, og om du har store og brede vinduer, eller mindre og smale. I tillegg er det viktig å tenke igjennom om du liker et stramt uttrykk eller om du har en mykere stil? Solskjerming gir et minimalistisk preg og monteres vanligvis for å dekke selve lysåpningen i et litt mindre vindu. Lange gardinhøyder vil ha en større innvirkning på stilen og atmosfæren i rommet, og er også fine for å skjerme for innsyn og dempe lys.

En typisk trend i tiden er å kopiere hotellstilen med lange gardiner fra gulv til tak, og med to lag med gardiner som har ulike egenskaper. Her benyttes en dobbel gardinskinne i taket eller høyt oppe på veggen.

Gardinen nærmest vinduet er typisk en tynn og transparent gardin som siler lyset og som samtidig hindrer innsyn. Inn i rommet er en gardin med en tettere kvalitet av velour-, lin-, eller bomull, som også kan fores for ekstra volum og tyngde slik at de faller vakkert og gir et elegant uttrykk.

Har du flere, ekstra store vinduer er det både fleksibelt og praktisk å parkere de tykkere gardinene langs de faste veggflatene når de er trukket fra, samtidig som de tynne, florlette stores-gardinene hjelper til å sile lyset og hindre innsyn.

Vakre velour, lin-, og bomullskvaliteter kan også fores for ekstra volum og tyngde, samt for sol- og innsynsskjerming. Hvilke du velger er avhengig av om du ønsker et uttrykk som er litt mer glamorøst, eller om det skal være en mer naturlig look.

Hva med akustikk?

Kanskje har du behov for å dempe akustikken i rommet? Generelt gjelder at tekstiler i og utenfor vinduene, og også på veggene, vil dempe mye klang. Jo tykkere stoffer, jo bedre effekt. Velour og ull er spesielt godt egnet for å dempe uønsket akustikk.

Andre hensyn å vurdere

Valg av løsning må også ta hensyn til hva som rent teknisk er mulig, og spesielt gjelder dette for solskjerming og liftgardiner som monteres i selve lysåpningen. Skal produktet monteres på vegg over vinduet eller inne i vinduskarmen, og åpner vinduet seg innover eller utover? Er vindusnisjen stor nok, og er det spesielle hensyn som må tas hvis til håndtak, hasper, luftekanaler som kan være i veien?

Vinduer har sjelden helt standardiserte mål, og derfor finnes det heller ingen standard løsning for solskjerming, gardinoppheng eller gardinhøyder. Hos oss produseres og skreddersys derfor produktene etter dine behov til hvert enkelt vindu, der vi hensyntar de tekniske utfordringene du måtte ha.

Hjemme hos Halvor Bakke

Halvor Bakke's soverom med oppredd dobbelseng, dobbel gardinskinne og to lag med gardiner. Foto.Detaljbilde av dobbel gardinskinne og to lag med gardiner. Foto.

Se hvordan Halvor Bakke kombinerer både solskjerming og gardinhøyder i sin stue, og kanskje gjenskape hans stil? Følg linken her!

Designteam & gratis fargeprøver

Vårt designteam tilbyr deg gratis og helt uforpliktende råd om valg av gardiner, oppheng og solskjerming på chat, e-post eller i en videokonsultasjon, slik at du kan komme i gang med ditt prosjekt. Følg linken her!

Du kan også bestille gratis fargeprøver som vil være et perfekt utgangspunkt for å vurdere farger, teksturer og egenskaper opp mot interiør, behov og ønsker. Vi sender i løpet av kort tid! Bestill gratis fargeprøver her!

Inspirasjonsbilder

Ønsker du å bli inspirert til å velge et riktig produkt til et spesifikt rom? Klikk her, så kan du se mer!

Hjemme hos Halvor Bakke

Se hvordan Halvor Bakke kombinerer både solskjerming og gardinhøyder i sin stue, og kanskje gjenskape hans stil? Følg linken her!

Gratis råd og veiledning

Vårt designteam tilbyr deg gratis og helt uforpliktende råd på chat, e-post eller i en videokonsultasjon, slik at du kan komme i gang med ditt prosjekt. Klikk her for å kontakte vårt designteam

Se vår
produktkatalog

Her finner du nyttig informasjon og masse inspirasjon, som hjelper deg å ta riktige valg for dine vinduer LES HER .